Artykuł sponsorowany

Wózek gastronomiczny – dlaczego warto w niego zainwestować?

Wózek gastronomiczny – dlaczego warto w niego zainwestować?

Prowadzenie lokalu gastronomicznego jest zadaniem niezwykle wymagającym. Dobra restauracja musi odznaczać się zarówno pysznym jedzeniem, jak i wysokim poziomem obsługi klienta. Trzeba jednak pamiętać, że sprawność obsługiwania gości nie zależy tylko od pracowników, ale też od odpowiedniego sprzętu gastronomicznego. Jest to szczególnie ważne w przypadku dużych lokali. Przykładem takiego sprzętu, są wózki gastronomiczne. Jakie jest ich zastosowanie?

Rodzaje wózków gastronomicznych

Wózki gastronomiczne ze względu na swoją uniwersalność to jedne z najczęściej wykorzystywanych sprzętów w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych. W zależności od tego, do jakich zadań mają być przeznaczone, z bogatej oferty renomowanego producenta Komat możesz wybrać poszczególne rodzaje:

Przeczytaj również: W jakich lokalach niezbędne są witryny chłodnicze?

  • wózki transportowe,
  • wózki kelnerskie dwu- i trzypółkowe,
  • wózki z szafką,
  • wózki do transportu talerzy,
  • wózki pomocnik kelnerski.

Wózki gastronomiczne i ich zalety

Niezaprzeczalnie największymi zaletami wózków gastronomicznych są spora oszczędność czasu oraz ułatwienie pracy. Przestronna powierzchnia użytkowa wózków pozwala na sprawny transport wielu potraw, naczyń lub innych rzeczy na raz. Co więcej, wózki dzięki ergonomicznej budowie oraz skrętnym kółkom są w pełni mobilne, a więc można je bez problemu przewozić w dowolne miejsce. Natomiast w niewielkiej kuchni, w momencie, gdy są nieużywane od rozwożenia potraw, sprawdzą się jako dodatkowa przestrzeń do trzymania naczyń czy akcesoriów kuchennych. Ponadto nawet jeśli coś się wyleje lub zabrudzi, wykonane ze stali nierdzewnej wózki gastronomiczne są łatwe w utrzymaniu w czystości.

Przeczytaj również: Jak wyposażyć cukiernię?

Gdzie wózek gastronomiczny to podstawa wyposażenia?

Wbrew pozorom praca kelnera nie należy do najłatwiejszych. Szczególnie w przypadku dużych restauracji i imprez okolicznościowych, gdzie w tym samym czasie trzeba obsłużyć kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt osób. Kelner musi zadbać o klientów, przyjąć ich zamówienia, dostarczyć je do kuchni, później zaserwować przygotowane potrawy i na końcu posprzątać naczynia ze stołu. Można więc kolokwialnie powiedzieć, że kelner jest w ciągłym biegu, co niestety czasami nie kończy się najlepiej. Na szczęście sprzęty gastronomiczne takie jak właśnie wózek pozwalają ułatwić pracę kelnerów. Wózki kelnerskie dwu- lub trzypółkowe umożliwiają jednoczesny transport wielu dań bez ryzyka, że talerz wypadnie z ręki. Wózek do transportu talerzy to nieoceniona pomoc podczas sprzątania sali na przykład po bankiecie czy weselu. Z kolei wózki gastronomiczne – kelnerskie lub z szafką, to praktyczny i wygodny sposób na sprzedaż przekąsek w pociągach czy samolotach.

Przeczytaj również: Ergonomiczna kuchnia w lokalu gastronomicznym. Na co wrócić uwagę?

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error BŁĄD - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.